A kriptovilág úttörői- Díjnyertes a Mosaic Alpha Platform
A kriptovilág úttörői- Díjnyertes a Mosaic Alpha Platform

Az idei évben London adott otthont a rangos Central European Business Awards díjátadó eseménynek. A Hungarian British Business Association, valamint Somogyi Péter üzletember által alapított díjat 2023-ban Vidákovics Attila, a decentralizált pénzügyi rendszerek úttörője, a Mosaic Alpha Platform ötletgazdája érdemelte ki. A díjat Dr. Kumin Ferenc, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott londoni nagykövete adta át 2023. április 5-én.

 

Szigorúan védett adatok-új korszakba lép a kiberbiztonság

2023. február 22-én a Radisson Blu Béke Hotelben rendezték meg az ICT Global Grand Opening konferenciát. A kerekasztal beszélgetés fő témája az immár 15-20 éves kiberbűnözés, az egyik legtöbb bevételt termelő bűnözési forma és az ellene folytatott küzdelem volt. A konferencia kerekasztal beszélgetésén a Dlabs Kft. vezetőjeként Vidákovics Attila beszélt a Mosaic Alpha Platformról. Ennek kapcsán elmondta: “A decentralizált környezetből adódóan az infrastruktúra kockázatait egyelőre sikerült minimalizálni. Jelenleg a felhasználói oldalon jelentkeznek olyan problémák, mint az adathalászat, a nem megfelelő kulcskezelés vagy a standardizálás, így az edukációra kell helyezni a hangsúlyt. Bízunk benne és hisszük, hogy életünk egyes területei decentralizáltan működhetnek a jövőben. Ehhez természetesen még sokat kell tanulni, így ehhez nyújt egy mankót a Mosaic Alpha Platform, amely alá épül egy blokklánc a költségek csökkentése végett. A következő 2-3 évben többen is felismerik a decentralizált rendszer előnyeit és tömeges elfogadásra lehet számítani“.
A beszélgetésen részt vett Csinos Tamás, Regyep György, Sándor Barnabás. A vezető kockázatok kapcsán Csinos Tamás a zsarolóvírusokat, a DDOS-támadásokat és az adatszivárgást emelte ki. Regyep György – a 4iG IT-biztonsági mérnöke – kifejtette, hogy a kémprogramok komoly kihívást jelentenek és már nem csak a számítógépek, hanem az okostelefonok is veszélyben vannak. Sándor Barnabás – a MOL szakértője – a vállalat új székháza kapcsán kiemelte, hogy a nagyszámú IoT-eszközök új támadási felületet jelentenek, amelyek egyre gyakrabban kerül a zsarolóvírus támadók célpontjába.

Attilához intézett kérdések és válaszok az alábbi videóban láthatók:

Mosaic Alpha Platform az ICT Global konferencián

A Radisson Blu Béke Hotelben került sor 2023. február 22-én az ICT Global Grand Opening szakmai konferenciára. Vidákovics Attila, mint a hazai blokklánc közösség meghatározó véleményvezére felkérést kapott a “Szigorúan védett adatok-új korszakba lép a kiberbiztonság” elnevezésű kerekasztal beszélgetésben való részvételre, ahol beszélgetőtársa volt Csinos Tamás, Regyep György, illetve Sándor Barnabás.
Attila a Dlabs csapatát képviselve kifejtette szakértői álláspontját a kripto tőzsde jellemzőiről, a decentralizált rendszerek biztonságáról, illetve felvázolta a Mosaic Alpha Platform legfőbb előnyeit és várható indulásának időpontját is.
Az eseményről a TV2 Innovátor tudósított, az itt készült interjú az alábbiakban látható:

 

Egy emlékezetes nap a DEFI világában – Mosaic Alpha Premier Budapesten

Fejlesztőcsapatunk 2022. november 12.-én Budapesten, több mint 500 résztvevő előtt mutatta be legújabb blokklánc megoldását, a Mosaic Alpha Platformot. Az innovatív, decentralizált online pénzügyi rendszer (DeFi) elindításának célja a kriptovalutákba befektetők szakértői támogatása.  A premierre Magyarországon kívül további 12 országból érkeztek érdeklődők. Közülük azok, akiknek már volt Mosaic Walletje, NFT emlékérmet is kaptak. A konferencián bemutatkozott a Circle Team, az első basket manager csapat is, akik ajánlásokkal segítik a kripto befektetőket. Az alkalmazás összes funkciója várhatóan tavasszal válik elérhetővé. Be Smart, Be Safe, Be an Alpha!

Metamask

A Metamask egy elterjedt és közismert kripto pénztárca, pontosabban fogalmazva egy Web3-kliens. Hogyan működik a Metamask, mi a haszna, mennyire biztonságos? Többek között ezekre a kérdésekre is keresi a választ Andor-Tóth Anna a Dlabs szakértőjével, Vidákovics Attilával.

A decentralizált applikációkról

A hagyományos applikációkat egy központi szerverről működtetik, van egy entitás, ami kontrollálja annak működését. Ehhez képest hogyan működnek a decentralizált alkalmazások, mi a hasznuk, illetve hogyan tudunk regisztrálni? A válaszokat a Dlabs szakértőjével, Vidákovics Attilával keresi Andor-Tóth Anna.

Kulcskezelés az Ethereum hálózatán

Az Ethereum azzal a céllal jött létre, hogy decentralizált környezetben megvalósuljon egy decentralizált gazdaság. Az Ethereum hálózatán a privát kulcs létrehozásával egy publikus kulcs is generálódik. De hogyan lehet küldeni kriptoeszközöket az Ethereum hálózatán? Miben különbözik ez a fajta kulcskezelés az Ethereum hálózatán, mint a Bitcoinnál? Mitől lesz biztonságos, és milyen előnyökkel járhat ez? Vidákovics Attilát, a Dlabs alapítóját ezúttal is Andor-Tóth Anna kérdezte.

A recesszió hatása a kripto piacokra

A recessziótól való félelem kezd eluralkodni a hagyományos piacokon. Ez kihatással van a kripto piacokra is. A kérdés, hogy a recessziótól való félelemnek, az inflációnak vagy a mostani medvepiacnak van nagyobb hatása a kriptókra. A válaszokat a Dlabs szakértőjével, Vidákovics Attilával keresi Andor-Tóth Anna.

Stablecoinok

A stablecoinok rendkívül hasznosak, mivel decentralizált környezetben segítik az üzleti tranzakciókat kiküszöbölve az árfolyam kockázatot. Azonban vannak hagyományos és algoritmikus stablecoinok is. Mi köztük a különbség? A választ a Dlabs szakértőjével, Vidákovics Attilával keresi Andor-Tóth Anna.

Tokenek és az ehhez kapcsolódó fogalmak

Mi a különbség a coin és token között? Milyen funkciót tölt be a utility token és a security token? Mi az ICO? Vidákovics Attilát, a Dlabs alapítóját ezúttal is Andor-Tóth Anna kérdezte.