Kriptoszótár

A

ATH (All Time High)

Az eddigi legmagasabb árfolyamérték az eszköz történetében. Gyakran használják annak jelzésére is, hogy valakinek a teljes portfóliója elérte a valaha volt legmagasabb értéket.

Address (Cím)

A cím a bankszámlához hasonlítható egyedi azonosító, egy adott számlát azonosít a kripto hálózaton, ami tranzakciók végrehajtásához szükséges.

Account (Fiók)

Egy webhelyre való bejelentkezésnél fiókra van szükség. A kriptovilágban általában elegendő egy privát kulcs a pénztárcába való “bejelentkezéshez”.

AMM (Automatic Market Maker)

A DEX-ek esetében szoktunk AMM-ekről beszélni, melyek a tőzsde működéséhez szükséges likviditást nyújtó mechanizmusok.

ASIC

Egy olyan elektronikai eszköz, melyet kizárólag kriptobányászatra terveztek.

Altcoin

Ez alatt lényegében a Bitcoin mellett működő kriptovalutákat érjük, melyek funkciójukban eltérnek a Bitcointól. Az altcoinokra általánosságban igaz, hogy nem pusztán fizetőeszköz funkciójuk van, hanem futtatható rajtuk egyéb üzleti logika.

B

Blockchain (Blokklánc)

A blokklánc egy decentralizált nyilvános adathalmaz, mely tranzakciókat tartalmaz. A blokkok létrehozása után a kriptográfia segítségével a blokkok összekapcsolásra kerülnek egy láncban úgy, hogy minden blokk kronologikusan kapcsolódik egymáshoz, megakadályozva ezzel bármiféle manipulációt.

Block (Blokk)

A blokkok egy megváltoztathatatlan adathalmaz kulcsfontosságú elemét alkotják a blokkláncon belül. A blokkláncon a blokkok tranzakciós rekordokból állnak, minden blokk csak bizonyos mennyiségű információt tartalmazhat. Amint eléri ezt a határt, egy újabb blokk jön létre a lánc folytatásához. A blokklánc legelső blokkját “Genezis Blokknak” hívják.

Bitcoin

A Bitcoin a világ legelső és legnépszerűbb kriptodevizája, melyet 2008-ban Satoshi Nakamoto hozott létre. Legfeljebb 8 tizedesjegyig osztható, a legkisebbet satoshinak hívják (0,00000001 BTC = 1 sat) 

BEP-20

A BEP-20 a Binance Smart Chain token prototípusa, mely az ERC-20-as tokent veszi alapul.

Burn

Amikor egy kriptovalutát ‘burn’-ölnek, akkor kivonnak egy bizonyos mennyiségű valutát a kínálatából. Ez gyakorlatilag úgy valósul meg, hogy a ‘burn’-ölendő mennyiséget egy senki által nem használt ‘burn wallet’-ba küldik, amelyből nem küldhető tovább az eszköz sehova.

C

Crypto Portfolio (Kriptoportfólió)

A kriptovaluta portfólió a felhasználó kriptoeszközeinek teljes állománya.

Crypto Exchange (Kriptotőzsde)

Egy olyan platform, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kriptodevizákat és -tokeneket vásároljanak, eladjanak vagy kereskedjenek más digitális eszközökkel.

Cypherpunk

Valaki, aki támogatja a titkosítás és a technológia széles körű alkalmazását a magánélet védelme érdekében, a társadalmi és politikai változások érdekében, „Cypherpunknak” nevezik. Ezek az emberek egy aktív közösséget alkotnak, amely az 1980-as évek óta létezik.

Cryptocurrency (Kriptodeviza)

A kriptodeviza egyfajta digitális eszköz, melyet a blokkláncon keresztül “utalnak át”. Míg a hagyományos FIAT valuták hamisításnak vannak kitéve, ez a kriptodevizáknál nem lehetséges.

Crypto (Kripto)

Általános kifejezés a kriptodevizákra, a kriptopiacra, esetleg a blokklánc iparra.

Confirmation (Megerősítés)

Minden blokkláncon végrehajtott új tranzakciónak előszőr megerősítést kell kapnia, mielőtt az véglegesen feldolgozásra kerülne. Ez konszenzus mechanizmusok segítségével történik, mint például a PoW (Proof-of-Work) vagy a PoS (Proof-of-Stake).

CMC (CoinMarketCap)

Ez az egyik első olyan webhely, amely listázza a kriptodevizákat és a -tőzsdéket.

Centralized (Centralizált)

Központosított, mely azt jelenti, hogy egy adott szervezet rendelkezik ellenőrzéssel, például a kormányok vagy a vállalatok ilyenek. 

Crypto Wallet (Kriptotárca)

Egy digitális entitás, melyben a kriptovaluta használók tárolhatják, küldhetik és fogadhatják digitális eszközeiket.

D

Digital Identity (Digitális Identitás)

A digitális identitás olyan információra utal, amelyet a számítógépek egy valós entitás, például egy személy vagy szervezet azonosítására használnak. Jelenthet egy alkalmazást vagy eszközt is. Ezt a digitális identitást a hálózaton, például az interneten lévő rendszerekhez való hozzáférés hitelesítésére és ellenőrzésére használják.

DeFi (Decentralized Finance, Decentralizált Pénzügyek)

Egy új pénzügyi ökoszisztéma, amely különféle pénzügyi eszközökből, alkalmazásokból és blokklánc technológiát alkalmazó szolgáltatásokból áll. 

DEX (Decentralized Exchange)

Egy olyan kriptotőzsde, melyen a kereskedők közvetlenül kereskednek egymással, közvetítő felek nélkül.

DAO (Decentralized Autonomous Organization)

Ez egy blokkláncon működő szervezetet jelent, mely a blokklánc eszközeinek segítségével működik, a szervezetet és a blokklánc egészét érintő döntések okosszerződéseken keresztül születnek meg. A DAO-k a decentralizált és demokratikus működés alapját képezik, melyen keresztül egy közösség igazságos módon működtethet egy ökoszisztémát.

DApp (Decentralized Application, Decentralizált Alkalmazás)

Decentralizált alkalmazások: Okosszerződések segítségével létrehozott alkalmazások a blokkláncon, melyek hozzájárulnak a blokkláncokra épülő üzleti logikák megvalósításához.

E

ERC-20

Egy olyan token modell, melyet az Ethereum hálózatában használnak és a vele végzett műveletek kizárólag az Ethereum-alapú blokkláncokkal kompatibilisek.

ERC (Ethereum Request for Comment)

Az Ethereum hálózatában használt protokoll, mely a fejlesztők által javasolt javítások és reformok bemutatásáért felelős. Az ERC kifejezés az Ethereum token modell nevében szokott szerepelni.

F

Fiat Money (Fiat Pénz)

A fiat pénz valamely kormány által kibocsátott törvényes fizetőeszköz. Ilyen például az euró (EUR), az amerikai dollár (USD) és a magyar forint (HUF).

Fifty-one percent attack (51% attack, 51%-os támadás)

Ez a jelenség csak a bányászatot alkalmazó konszenzus mechanizmusoknál fordulhat elő. Ha egy kézben összpontosul a bányászati kapacitásnak több mint 50%-a, akkor az képes befolyásolni a hálózatban létrejövő tranzakciókat.

Fork

Egy elágazás a blokklánc kódjaiban és algoritmusában. Ilyenkor két különböző blokklánc keletkezik és működik tovább. A blokkláncokat érintő jelentős javításokat és fejlesztéseket ‘fork’-okon keresztül szokták kivitelezni.

G

Gas

A tranzakciók validálásában részt vevők díjának tekinthető, egyfajta kezelési költség. Minél nagyobb gast állít be a felhasználó, annál gyorsabban fejeződik be a tranzakció.

I

ICO (Initial Coin Offering)

Ez tulajdonképpen egy formája a közösségi finanszaírozásnak, mégpedig kriptovaluták segítségével. Ígéretes kriptoprojektek finanszírozását lehet megvalósítani ICO-kkal, egy okosszerződésnek lehet küldeni az adott kriptovalutából, mely értéke a projekt elindítására lesz fordítva. Ennek fejében a finanszírozó felek a projektben alkalmazott tokenben fognak részesülni.

K

KYC (Know Your Customer)

A KYC a „Know Your Customer” rövidítése, és a kriptovalutákon keresztüli pénzmosás elleni küzdelemre jött létre. Szinte minden ICO-n kötelező bizonyítani, hogy az vagy, akinek mondod magad.

Key Pairs (Kulcspár)

A kulcspár egy nyilvános (publikus) és egy privát kulcs kombinációja. A pénztárca létrehozása során egy kulcspár generálódik.

L

Liquidity Provider (Likviditásszolgáltató)

Likviditásszolgáltató az, aki egy kereskedési pár eszközeit piacra dobja a tőzsdén. Ez az Ethereum alapú tőzsde, a Uniswap elindításával vált népszerűvé a kriptoeszközök színtéren.

Ledger

Egy hardver pénztárca, melyet a francia Ledger SAS cég gyárt.

M

Miner (Bányász)

A bányász olyan személy, eszköz vagy hálózat, aki/amely biztosítja a tranzakciók feldolgozását és az új blokkok létrehozását, például a Bitcoin hálózaton.

Metamask

A Metamask egy népszerű kripto wallet és gateway, mely böngészőbővítményként és mobilalkalmazásként is elérhető. Lehetővé teszi a blokklánc tranzakciók egyszerű végrehajtását és az érmék küldését.

Maximum Supply

A maximum supply az érmék maximális száma, amely egy adott kriptovalutából létezhet. Ha egy kriptovaluta kibocsátott mennyisége eléri a maximum supply-t, akkor már nem hozható létre több érme.

Market Cap (Market Capitalization, Piaci kapitalizáció)

A piaci kapitalizáció egy adott kriptoeszköz összes coinjának/tokenjének összértékét mutatja. Az árfolyam és a darabszám szorzata.

Mintelés ("Kriptopénz verés")

Mintelésnek nevezik azt a folyamatot, amikor újabb pénzegységek kerülnek forgalomba egy adott kriptovaluta esetében. A mintelésnek külön kriptovalutáknál külön szabályai vannak, eltérő gyakorisággal, illetve ‘mintelő jog’-gal rendelkeznek a kriptogazdaságok.

N

NFT (Non-Fungible Token)

Egy olyan kódolt, adatokból összeálló digitális termék a blokkláncon, mely teljesen unikális, nem helyettesíthető semelyik másik blokkláncon létező eszközzel.

P

PoA (Proof of Authority)

Egy blokkláncoknál használt konszenzus mechanizmus, mely esetén a tranzakciók és blokkok validálásában csak meghatározott, jóváhagyott személyek vagy intézmények vehetnek részt.

PoS (Proof of Stake)

Egy blokkláncoknál használt konszenzus mechanizmus, melyben a résztvevő felek a blokklánc natív valutájának lekötésével vehetnek részt a tranzakciók validálásában és a blokkok létrehozásában.

PoW (Proof of Work)

Egy blokkláncoknál használt konszenzus mechanizmus, melyben résztvevő számítási kapacitással rendelkező hardverek bonyolult számítási feladványok megoldásával validálják a tranzakciókat, illetve létrehoznak újabb blokkokat.

Q

QR Code (QR kód)

A QR-kód egy négyzet alakú vonalkód típus. A kripto világban gyakran használják a pénztárca címének szkennelhetővé tételére. Ez felgyorsítja az adatbevitel folyamatát és megakadályozza a hibákat.

R

Roadmap (Ütemterv)

A roadmap megmutatja, hogy egy szervezet vagy csapat milyen ütemezésben szeretné elérni a céljait. 

S

Shitcoin

Shitcoinnak hívnak minden olyan kriptovalutát, amelynek várhatóan nem lesz pozitív jövője, vagy akár már kiderült, hogy nem “életképes” a piacon. Ennek oka lehet például az innováció hiánya, a rossz kommunikáció, a túl lassú fejlődés, stb.

Satoshi Nakamoto

Satoshi Nakamoto a Bitcoin protokoll megalkotójának álneve, aki a mai napig a névtelenségbe burkolózik.

SHA-256

Egy kriptográfiában használt titkosítási függvény, mely egy 256-bit méretű kódot hoz létre szöveges tartalmaknak. A Bitcoin Proof of Work mechanizmusában használják.

Slippage

Amikor a kereskedőknek a tervezettől eltérő árban kell egy cserét végrehajtaniuk az árfolyammozgásoknak köszönhetően.

Smart Contract Audit

Egy olyan, kiberbiztonsági szakértők által elvégzett, smart biztonsági ellenőrzés, mely kiszűri a hibákat és a veszélyes kiskapukat a smart contractok kódjaiból, mely kiszolgáltatottá teheti a blokklánc ökoszisztémáját. Egy smart contractokat futtató blokklánc esetében a hitelesség egyik fontos indikátora, hogy rendelkezik-e a blokklánc smart contract audittal.

Solidity

A legelterjedtebb smart contract íráshoz felhasznált programnyelv, melyet az Ethereum alapú blokkláncok smart contractjai használnak.

Staking

Az a  tevékenység, amely során egy kripto felhasználó leköt egy adott mennyiségű kriptovalutát adott időtartamra. Ezért jellemzően vagy kamat fizetésben részesül, mintha egy bankbetétet helyezett volna el, vagy egyéb, az adott kripto ökoszisztémára vonatkozó előnyökkel élhet.

Satoshi (SATS)

A legkisebb létező egysége a Bitcoin-nak, melynek értéke 0.00000001 BTC.

Stablecoin (Stabil Érme)

Egy olyan kriptovaluta, melynek viszonylag alacsony a volatilitása. Értéke egy meglévő fiat valuta vagy valamilyen árucikk (pl. arany) értékével egyenlő. Például az USDC, egy olyan stablecoin, mely az amerikai dollár értékét követi. A stablecoin-oknak a tőzsdéken való kereskedelemben van kiemelt szerepük, a kereskedők a stablecoinokra váltják oda-vissza az egyéb kriptovalutákat profit reményében.

Smart Contract (Okosszerződés)

A blokkláncon futtatható kód, mellyel lehet kommunikálni és képes végrehajtani bármilyen logikát, mely az adott programnyelv keretein belül megvalósítható.

T

Two Factor Authentication (2FA, kéttényezős azonosítás)

Egy identitás- és hozzáféréskezelési biztonsági módszer, amely kétféle azonosítást igényel az erőforrásokhoz és adatokhoz való hozzáféréshez. Például nem elég a jelszavunkat megadni egy bejelentkezéshez, hanem ezen kívül egy második azonosítási módszer is szükséges.

Trezor

Egy hardver pénztárca, melyet a cseh Trezor Company s.r.o. cég gyárt.

Tx ID (Transactoin Identifier, Tranzakció Azonosító)

A blokkláncon minden tranzakció azonosítóval van ellátva, amely nyilvánosan elérhető a blokklánc főkönyvében.

Transaction Fee (Tranzakciós Díj)

A tranzakciós díj az az összeg, amelyet a blokkláncon történő tranzakciók végrehajtásához kell fizetni.

Total Supply

A total supply az érmék maximális száma, amely egy adott kriptovalutából létezhet. Ha egy kriptovaluta kibocsátott mennyisége eléri a total supply-t, akkor már nem hozható létre több érme.

Tokenomics

A kriptovaluták és tokenek kiadását és kínálatát meghatározó szabályok összességét jelenti. Egy kriptovaluta vizsgálatakor a ‘Tokenomics’ meghatározó szempont, mivel megbízhatóság szempontjából lényeges, hogy hány kézben összpontosul az adott tokenek kínálata, valamint az árfolyamát befolyásolja, hogy a token kiadása és forgalomból kivonása hogyan és milyen feltételek mellett történik.

Tokenisation (Tokenizáció)

Azt a folyamatot nevezzük tokenizációnak, mely során egy, a fizikai világban létező eszköznek megalkotjuk a digitális ekvivalensét, mellyel adott keretek között kereskedni lehet.

Token

Egy digitális egység, mely felhasználható egy nagyobb kripto gazdasági rendszerben.

U

USDT (Tether)

Ez egy „stabil érme”, amelynek értéke az amerikai dollárhoz kötött. 1 USDT értéke kb. 1 USD-vel egyezik meg. Az érme mögött álló cég azt állítja, hogy minden  forgalomban lévő Tether valódi dollárral van fedezve a bankszámláján.

V

Validátor

A blokkláncon végzett tranzakciókat feldolgozó és ellenőrző csomópont.

W

Whitepaper

A whitepaper egy olyan dokumentum, amelyet egy új kriptoeszköz elindításakor készítenek. Pontosan leírja, megmagyarázza egy bizonyos termék, projekt vagy technológia jellemzőit.

Web3

A Web3 az internet következő lépcsőfoka. Általánosságban a Web3 egy olyan internetre utal, amely decentralizált. A nem központosított, elosztott hálózat jelentősen megnehezíti a hackerek munkáját, és ellehetetleníti az óriás vállalatok, valamint akár az állami szervek számára, hogy hozzáférjenek az adatainkhoz.

Wallet (Tárca)

A kripto pénztárca a privát kulcsaink kezeléséért felelős. Számos változat létezik, például papír tárca, hardver tárca vagy szoftveres tárca. Nem minden tárca támogat minden kriptoeszközt.